Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.

Tuinhout

Hout, een natuurlijk product

Hout is een natuurlijk product dat krimpt bij droog weer waardoor barsten en een lichte kromming van het hout als normaal aanschouwd worden. De kwaliteit en levensduur van het product vermindert echter hierdoor niet.

Wat is de levertermijn van standaardmaterialen?

De levertermijn van standaardmaterialen is +/- 2 weken (dit is in veel gevallen de maximumtermijn).

Vermits onze leveringen in eigen beheer zijn kunnen wij vaak snel inspelen op bestellingen en kunnen wij de goederen vlug bij de klant leveren.

Carports & blokhutten

Wat bedraagt de levertermijn?

De levertermijn van carports bedraagt +/- 2 weken.

 

De levertermijn van blokhutten varieert van de vraag naar impregnatie. Indien de blokhut dient geïmpregneerd te worden, dan dient er rekening gehouden te worden met een fixatietijd – waardoor de levertermijn verlengd wordt naar 4 weken.

 

De levertermijn van onze tuinhuizen in geleverd in paneelbouw bedraagt +/- 6 weken.

Speeltoestellen

Waarom een houtland speeltoestel kiezen

Grote speelwaarde
Bij elk toestel wordt geprobeerd om de grootst mogelijke speelwaarde aan te bieden. Zo kan bijvoorbeeld een klimmuur, touwladder, klimtouw, ladder, trap of een glijstang gecombineerd worden in één toestel.

Eenvoudige montage
In tegenstelling tot de meeste bouwpakketten, waar nog voorgeboord en zelfs verzaagd moet worden, is bij een HOUTLAND speeltoestel alles volledig voorgeboord en op maat afgekort. U hoeft enkel de onderdelen met elkaar te verbinden. Elk speeltoestel wordt bovendien geleverd met een gedetailleerde montagehandleiding.

Lange duurzaamheid
Het hout wordt eerst onbehandeld afgekort en pas daarna onder druk geïmpregneerd. Dit verhoogt de levensduur aanzienlijk.

Uitstekende kwaliteit
Het hout van alle gezaagde palen en planken wordt eerst gedroogd en pas nadien verwerkt. Alleen op deze manier wordt effectief vermeden dat het hout achteraf komtrekt. Palen en planken zijn zeer stevig en mooi glad geschaafd. De gebruikte betonplexplaten zijn speciaal verlijmd met een anti-sliplaag.

Eenvoudige plaatsing
De HOUTLAND speeltoestellen zijn zo ontworpen dat ze niet ingegraven hoeven te worden, maar toch voldoende stabiel zijn. U hoeft dus geen putten te graven in uw grasperk en met beton op te vullen. De grondankers volstaan om uw speeltoestel stevig te verankeren.

Goede afwerking
Scherpe hoeken worden afgeschuind; ruwe plekken worden bijgeschuurd. Door het gebruik van gedroogd hout worden splinters tot een minimum herleid. Uitstekende bouten en schroeven worden afgeschermd met een kunststof afdekkap.

Goede service
Door de grote voorraad en het permanent bijhouden van de voorraad kunnen de HOUTLAND speeltoestellen vlug uitgeleverd worden.

Aandacht voor het milieu & veiligheid

HOUTLAND gebruikt uitsluitend hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, waarvoor een PEFC certificaat beschikbaar is. De gebruikte impregneerzouten bevatten geen arsenicum, geen koper en geen chroom.

De speeltoestellen beantwoorden aan de Europese veiligheidsnormen EN71-8.

Wat je ook moet weten

 • Onze speeltoestellen zijn uitsluitend voor privaat gebruik en niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.
 • Onze toestellen zijn niet verkrijgbaar zonder glijbaan om veiligheidsredenen.
 • Alle opgegeven maten zijn bij benadering.
 • Regelmatig dient elk speeltoestel gecontroleerd te worden, ook op roest en/of houtrot. In het begin is het ideaal om bij droog weer – wanneer het hout iets gekrompen is – de moeren en schroeven eens extra aan te spannen.
 • Het is ook aan te bevelen om de losse toebehoren, zoals klimtouw, schommelzitje, trapeze enz., tijdens de wintermaanden binnen te halen.

Wat is het verschil tussen een speeltoestel in vierkante palen en in ronde palen?

Een ronde paal wordt gefreesd uit een dunne stam en behoudt zo zijn natuurlijke ronde vorm. Dit hout is sterk en uiteraard voordelig in prijs. Door het achteraf drogen ontstaan er evenwel lengtescheuren en een iets ruwer oppervlak.

Vierkante palen worden uit een dikke stam gezaagd en eerst gedroogd alvorens te schaven. Hierdoor bekomt men een gladder oppervlak. De jaarringen zijn onderbroken waardoor weinig of geen dwarsscheuren in het hout ontstaan. Sterkte en duurzaamheid zijn +/- gelijk.

Is het erg als de ronde palen lengtescheuren vertonen?

Hout is een natuurproduct dat onderhevig is aan droogte en vochtigheid. Omdat bij zonnig weer een ronde paal krimpt in de richting van de jaarringen, ontstaan er automatisch oppervlaktescheuren, die bij regen opnieuw verminderen.

Rondhout barst nooit tot de kern, de spanning rondom neemt immers af naarmate de scheur dieper wordt. Uw paal kan door die barsten niet breken, omdat lengtescheuren immers nooit rechtlijnig doorlopen maar telkens onderbroken worden. Een ronde paal – ook als die barsten vertoont – volgt de natuurlijke groei van de boom en is even sterk als een gezaagde balk. Geen reden dus tot ongerustheid! Een scheur tot 3% van de omtrek is een normaal verschijnsel in droge periodes.

Plaatsing van een speeltoestel

De Houtland speeltoestellen zijn zo ontworpen dat ze niet ingegraven hoeven te worden, maar toch voldoende stabiel zijn. U hoeft dus geen putten te graven in uw grasperk en met beton op te vullen. De grondankers volstaan om uw speeltoestel stevig te verankeren.

Decoratieve houtsnippers (fiber-mulch®)

Een grasveld onder een speeltoestel vertoont na veelvuldig gebruik algauw enkele modderige plassen. Eveneens is het soms onmogelijk het gras af te rijden op moeilijk bereikbare plaatsen onder het speeltoestel. En echt zacht is een kort afgereden gazon bij een valpartij nu ook weer niet!

Houtsnippers bieden een oplossing als bodemmateriaal en als valbescherming. Om het vergrijzen tegen te gaan en om toch een vrolijk en natuurlijk kleur te bekomen worden de snippers met een biologisch kleurproduct behandeld.

 • Laagdikte: een laagdikte tussen de 10 à 20 cm wordt aangeraden.
 • Aanbevolen vrije ruimte: +/- 1,5 m rondom het toestel
 • Kleuren: rood of onbehandeld
 • Verpakking: in bulk of in big-bags van 1,25 m3
 • Filterdoek: wordt aangeraden als scheiding tussen de snippers en de bodem om onkruid te weren

Wat bedraagt de levertermijn?

De speeltoestellen zijn steeds voorradig. Wij kunnen een levering steeds onmiddellijk in de transportplanning zetten.

Poorten

Automatisatie voor een draaipoort

De vraag naar een professioneel automatiseringssysteem bij een poort stijgt sterk. Bij een dubbele poort vallen dan het slot met klink en de grondgrendels weg en worden hengen en duimen best vervangen door stevig aangepast hangwerk.

Onze verstelbare scharnieren passen bij de meeste merken van automatisatie en kunnen bijgevolg ook los verkregen worden.
Houtland voert het merk Roger dat na uitvoerige testen gekozen werd voor de beste verhouding prijs-kwaliteit.

Verschilpunten met een niet-geautomatiseerde poort:

 • De poort wordt besteld zonder grondgrendel en zonder slot en klink
 • Er wordt gebruik gemaakt van een stop in hardhout tussen de twee vleugels
 • De poort hangt aan speciaal verzwaarde verstelbare scharnieren
 • Er wordt steeds gebruik gemaakt van palen van 14 x14 cm of van een zuil (niet inbegrepen)
 • De poort kan niet naar voren open draaien
 • Enkel voor dubbele poorten

Voor meer informatie ga naar poorten en bekijk de verschillende automatisatiesets.

Poortpalen

Alle palen worden gemaakt uit droog hout en zijn zo veel mogelijk gezaagd buiten de kern. Zo worden barsten in het hout vermeden. De palen zijn vierzijdig geschaafd en hebben een diamantkop.
Bij de palen in eik kunnen kleine windbarstjes ontstaan. Dit heeft geen invloed op de sterkte en de duurzaamheid.

 • Afzonderlijk te bestellen en niet inbegrepen in de prijs.
 • De palen moeten minimum 80 cm in de grond.
 • Gebruik van gestabiliseerd zand of beton is noodzakelijk.
 • De lengtes van de poortpalen kunnen ongeveer 3% variëren.

Hoe wordt een poort geleverd?

De poorten worden kant en klaar geleverd om te plaatsen.
Ze bestaan uit:

1. één of twee vleugels
2. het bijpassende sluitwerk (zie bij elke poort afzonderlijk)
3. het bijpassende hangwerk (zie bij elke poort afzonderlijk). Bij de meeste poorten leveren we regelbare duimen of verstelbare scharnieren.
4. één of twee grondgrendels bij een dubbele poort
5. een montagehandleiding

 

TT Hoe wordt een poort geleverd

Zijn niet inbegrepen: poortpalen en/of muurlatten, loopwiel, automatische stop, grondplaat, verstevigingsijzer, T-hengen.
Alle opgegeven maten stemmen overeen met de hoogte en breedte van de vleugels.

Hout is onderhevig aan spanning en werking. Windbarstjes in het hout zijn dan ook een normaal verschijnsel. Een haakse poort kan aldus na enkele maanden een lichte afwijking tot 1 % vertonen.

Handleiding

Elke poort wordt geleverd met een gedetailleerde handleiding. Het is absoluut noodzakelijk om de instructies stipt op te volgen.

De diepte van de palen en de hoeveelheid beton is uiteraard afhankelijk van de afmetingen en de zwaarte van de poort. Als vuistregel geldt 80 cm. Voor bredere en zwaardere poorten 90 tot 100 cm.

Hoe draait een poort open wanneer u ze openduwt?

Type 1: enkel rechts (=standaard)
Type 2: enkel links
Type 3: dubbel rechts (=standaard)
Type 4: dubbel links

TT Hoe draait een poort open wanneer u ze openduwt?

Indien geen vermelding van draairichting bij bestelling, wordt enkel rechts en dubbel rechts geleverd.
Gelieve steeds te melden wanneer de poort naar voren opendraait.

Bescherming en onderhoud

Alle drukgeïmpregneerde grenen poorten hoeven geen onderhoud. Wel kunt u het vergrijsde en vervuilde hout na verloop van tijd een nieuw kleurtje bezorgen. Drukgeïmpregneerde palen zijn zeer duurzaam en instrijken hoeft niet. De impregnatie is zo diep dat het oppervlakkig aanbrengen van een houtbeschermmiddel niet noodzakelijk is.

De poorten in meranti worden onbehandeld geleverd. Naar keuze kunnen ze ook met een eerste beschermingslaag besteld worden. Hoewel meranti vrij duurzaam is valt verder onderhoud toch aan te raden.

Kastanje, robinia, iroko en padouk zijn houtsoorten die onbehandeld geleverd worden en geen verder onderhoud vragen. Na verloop van enkele maanden vergrijst het hout.

De palen in eik, azobé, iroko en padouk zijn voldoende duurzaam om zonder enige behandeling in de grond geplaatst te worden.

Draaipoorten op maat bestellen

Naast onze standaardmaten, beschreven in de brochure, bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om hiervan af te wijken in de breedte. Enkel de Somerset, de Estate, de Landscape en de massiefpoort kunnen niet op maat gemaakt worden. Voor maatwerk wordt dan een prijs aangerekend in verhouding tot de dichtstbijgelegen standaardmaat. Er wordt eveneens 10% voor het extra meerwerk bijgeteld.

Bestelformulier draaipoorten

Levertermijn

Al onze poorten worden in onze eigen ateliers vervaardigd. De levertermijn van onze poorten bedraagt steeds 3 à 4 werkweken.

Straatmeubilair

Milieu

De bekommernis om het milieu staat centraal bij het HOUTLAND straatmeubilair en hout is hierbij het meest aangewezen materiaal. De aandacht voor natuur en woonomgeving weerspiegelt zich dan ook bij de keuze van deze grondstof waarin uitsluitend gelabelde houtsoorten verwerkt worden. (FSC®-PEFC)

Kwaliteit

Zon, regen, vandalisme, … Een uitdaging voor straatmeubilair! HOUTLAND speelt daarop in en biedt enkel producten aan die een investering op lange termijn waarborgen, zeker voor wat onderhoud en duurzaamheid betreft.

Design

Design is belangrijk in een woonomgeving! Straatmeubilair moet zijn plaats vinden in het ritme van de stad en toch rust uitademen. HOUTLAND kiest in zijn creaties vooral voor hout, dat warmte uitstraalt in een samenleving waarin beton, metaal en kunststof overheersen.

PRIJSSTIJGINGEN

Door de huidige marktsituatie zijn we genoodzaakt om prijsstijgingen in te voegen.

+ 15% prijsstijging op TUINHOUT EN SPEELTOESTELLEN

 • + 25% extra prijsstijging op MASSIEFPLANKEN GRENEN
 • + 5% prijsstijging op BETONPRODUCTEN
 • TUINHUIZEN pag. 103 t.e.m. 107 zijn niet meer beschikbaar in 2021

+ 10% prijsstijging op HOUTEN TUINPOORTEN

+ 10% prijsstijging op VAJA tuinhuizen, poolhouses en carports