Hout, een natuurlijk product

Hout leeft, het kan uitzetten, krimpen, krom trekken, ….
Dit heeft verschillende oorzaken:

Eigenschappen van het hout

  • Okan is bijvoorbeeld een nerveuze houtsoort. Hierbij is kromtrekken een normaal verschijnsel en moeilijk om 100% te vermijden. Het is bij okan dan ook aan te raden om deze pas te verwerken nadat deze voldoende lange tijd gedroogd is (1 à 2 jaar). Okan is tevens erg populair omwille van zijn prijs en uitstraling.
  • Padouk – een harde houtsoort met een uiterst hoge duurzaamheid is in tegenstelling tot okan veel stabieler. Maar ook hier is drogen een noodzaak.
    Het addertje onder het gras hierbij is dat Padouk veel duurder is dan okan.

Droogtijden

De droogtijd van zowel tropisch hardhout als zacht hout is erg belangrijk om te vermijden dat het hout gaat kromtrekken na verloop van tijd. Het drogen gebeurt bij voorkeur in de buitenlucht.

Los van het ‘leven’ van het hout, kan hout ook behandeld worden:

Behandelingen

  • Zachthout: rood Noors grenen, vuren zijn zachte houtsoorten die veel lichter zijn qua structuur en gewicht. Doordat wij ervoor kiezen om ons hout zelf te behandelen (onder druk impregneren), kunnen wij de duurzaamheid garanderen.

En, vergeet vooral niet dat hout een natuurlijk product is – daarom houden we er ook allemaal van – het hout blijft leven!