Thermowood – hype van 2018

Thermowood – de trend van het moment?!

Wat is thermowood?
Thermowood is een milieuvriendelijk alternatief voor behandelde naaldhoutsoorten of tropisch hardhout. Het hout is afkomstig van snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa.

Van nature is grenen of vuren niet duurzaam en tevens niet echt geschikt voor buiten gebruik. Door de komst van thermische modificatie van hout waarbij het hout in een speciale oven aan hoge temperaturen en voor een bepaalde tijd worden verhit, is hier geen probleem meer qua duurzaamheid. De structuur van het hout verandert: de samenstelling van de harsen in het hout veranderen waardoor er geen voeding meer is voor houtetende insecten. Ook de celstructuur verandert en het vochtpercentage daalt waardoor deze zachte houtsoorten dezelfde duurzame eigenschappen krijgen als deze van harde houtsoorten.

Tijdens het verhittingsproces wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen waardoor de ecologische voetafdruk van thermowood gering is.

Waarvoor wordt thermowood gebruikt?
De thermowood planken kunnen voor tal van toepassingen gebruikt worden. Zo winnen ze enorm aan populariteit voor de toepassing van terrassen, het bekleden van gevels en het zetten van tuinafsluitingen.

De voor- en nadelen even op een rijtje:

Voordelen:

  • lange levensduur
  • uitstraling
  • vormvast
  • prijs
  • ecologisch interessant

Nadelen:

  • Geringe buigsterkte
  • mogelijkheid op vroegtijdige splijting van het hout

Onderhoud?
Er is geen onderhoud nodig bij thermowood. Na verloop van tijd zal thermowood vergrijzen, net zoals dat bij andere houtsoorten het geval is. Bij een vervuild oppervlak volstaat reiniging met water en een neutrale zeep.

 

(Bron: www.thermowood.be)