Houtland blaast 40 kaarsjes uit

Een interviewtje met oprichter Guido Valcke:

Hoe is Houtland ontstaan?

Eind 1978 stelde zich een probleemsituatie : het bedrijf thuis was te klein voor drie toekomstige zaakvoerders (mijn broer, schoonbroer en mezelf) en daarenboven was mijn vader nog steeds actief.  De beste oplossing bleek toen dat elk zijn eigen richting zou uitgaan. Verhuizen naar een andere regio lag het meest voor de hand.

Een nieuw bedrijf werd opgestart in Wichelen met als kernactiviteit de verkoop van houten omheiningen.  Officiële startdatum : 1 april 1979.

Houtland was geboren.

De opstart was vrij rudimentair met wat aankoop uit Engeland (tuinschermen) en Duitsland (lage omheiningen) en daarnaast nog houten palen uit België.  De verkoop, leveringen en afhalingen en tegelijkertijd de administratie gebeurden in het begin allemaal door mezelf.  Zelfs een boekhouder kwam er niet aan te pas.

Vanzelfsprekend was het echter helemaal niet.  In de beginfase was er enkel een onverhard terrein, geen heftruck, zelfs geen stromend water.  De aangekochte goederen konden pas betaald worden na verkoop.  Door hard te werken werd Houtland langzaam maar zeker een begrip in de tuinsector.

Het bedrijf groeide gestaag.  Na zes maanden kwam een eerste parttime werknemer-chauffeur.  Wat later volgden zelfgemaakte hondenhokken, poortjes en bloembakken.  Daarna kwam een tweede werknemer in dienst en na een zestal jaar bleek het oorspronkelijke terrein in Wichelen te klein.

Een verhuis drong zich op en wat verderop, in Dendermonde, werd gestart met de bouw van een eerste werkplaats.  Ondertussen werd het programma uitgebreid en deden speeltoestellen en hardhouten poorten hun intrede.  Ook werd gestart met een eigen impregneer-installatie.  Christine, mijn echtgenote nam administratief de leiding en Guy Michiels, één van de eerste werknemers, werd meestergast.  Zonder hen zou het bedrijf niet zijn zoals het nu is.

 

De speeltoestellen voor de openbare sector (Europlay) werden ondertussen overgeheveld naar een andere locatie en in 2010 werd gestart met een schaverij Tech-Wood bvba in Wichelen.  Tegelijkertijd werd daar ook de hout-recylage, aanvankelijk bij Europlay NV, uitgebreid.

 

In 2010 deed Kristof, mijn zoon zijn intrede en werd het assortiment nog uitgebreider.  Ondertussen werd gezorgd voor nog meer opslagruimte.

 

De toekomst oogt zeker en vast veelbelovend.  Verfrissende ideeën, uitstekende medewerkers en tevreden klanten blijven de basis waar alles op steunt.

 

Ik ben dan ook fier om samen met Christine, dit mooie bedrijf opgebouwd te hebben en in volle vertrouwen te kunnen overdragen aan Kristof en zijn echtgenote Vanity.